Fasade in različni tipi le-teh

tipi-fasadFasaderstvo je gradbena panoga, ki izdeluje pročelje hiše. Fasade ločimo po materialu, konstrukciji in zgradbi. Pod vrste fasad spadajo naslednje: lesene fasade, steklene fasade, aluminijaste in pločevinaste fasade, opečne in keramične fasade, kamnite fasade, fasade, obložene z vlakno cementnimi ploščami, obložene z oblogami iz umetnih mas in obložene s ploščami kompozitnih materialov. Obrazložili bomo osnovne tri, s katerimi se fasaderstvo pogosto srečuje:

Lesene fasade

Takšne fasade so na široko uveljavljene tako doma, kot po svetu in so zato tudi popularne za fasaderstvo, saj prinašajo velik prihodek. Les je namreč ekološko zdravo gradivo, ki je pridobljeno z malo energije, diha z okoljem in odstranitev lesene fasade ni problematična. Les je tudi klasično gradivo arhitekture, ki obožuje naravna nezastrta gradiva.

Steklene fasade

Pri steklenih fasadah gledamo najbolj na zunanjo sončno zaščito, ker toplotni odbitki, ki nastanejo z direktnim sončnim sevanjem ne prodrejo v stavbo in ostanejo zunaj ovoja stavbe. Vendar pa se pri stavbah, ki so višje od 20m zaradi vetra ne priporoča zunanja zaščita. Steklene fasade pa glede na osnovne vrste delimo na: enojne in dvojne fasade. Pri enojni fasadah se preprečuje pregrevanje prostorov, ter uravnavamo notranjo klimo. Pri dvojih fasadah, pa so toplotne izgube pozimi manjše, zvočna zaščita protih hrupu je učinkovitejša in je tudi možno prezračevanje skozi okna pri visokih zgradbah.

Kamnite fasade

Kamen je kot gradbeni material prisoten v naši kulturi že od začetka, vendar pa se je začel pojavljati kot masiven gradnik nosilne konstrukcije, šele v 20. stoletju kot tanek element zunanjega fasadnega ovoja. Njegova uporaba se je razširila po drugi svetovni vojni