Selitev v Ljubljani ali v mariboru

selitevV današnjih časih je tehnologija zelo napredovala in z njimi tudi selitveni servisi. V Sloveniji vam selitveni servisi iz Maribora in Ljubljane ponujajo najrazličnejše prevoze in storitve drugod po državah pa je to še vse bolj napredno in inovativno. V Ameriki so pred leti začeli z zelo napredno tehnologijo seljenja celotnih objektov ali hiš. To je najnovejša tehnologija seljenja celotne ustanove,ki bo čez par let prišla tudi v Slovenijo. V Ameriki za seljenje uporabljajo najrazličnejše tehnologije in vam v celoti preselijo prvotno hišo na drugo lokacijo. Stukturna selitev je dobesedno prehod iz ene lokacije na drugo in obstajata 2 glavna načina:Demontaža in nato montaža na določeni okolici, ali pa strukturna selitev ali selitev celotnega objekta ali hiše. Na začetku se stavba najprej dvigne se potisne na začasne tirnice ali vozičke, če je razdalja dokaj kratka. Za večje razdalje pa se uporabljajo vozičke , ki lahko nosijo tudi do več ton. Te poteze so zelo zahtevne in zahtevajo odstranitev štrlečih delov zgradbe kot so : dimnik, antene, kabli, satelitski krožnik… Pri tem postopku se srečamo tudi z ovirami kot so kabli, drevesa, nizki stropi, tuneli, grde ceste…

Razlogi za celotno premikanje stavb so različni: največkrat se premikajo zgodovinske stavbe ali zgodovinske vrednosti, ki imajo velik pomen in veliko vrednost. Premikajo jih s to tehniko saj tako najmanj poškodujejo stavbo ali spomenik. Veliko celotnih selitev objektov pa se dogaja zaradi ljudi, ki bi radi obdržali prvotno stanovanje ali hišo vendar bi z njo raje bili na neki drugi lokaciji. S takšnih načinom prihranimo pri pakiranju in odpakiranj, kar nam pa vzame veliko časa. Kadar selimo celoten objet je potrebno odstraniti stvari, ki se imajo možnost med seljenjem premikati,saj želimo ,da stvari ostanejo v istem fizičnem stanju.

Oprema za selitev:

Kadar govorimo o dvigovanju hiše uporabljajo najnovejše tehnologije in opreme. Pri tem se uporabljajo začasni okviri, konstrukcije za podporo stavb in ogromni vozički. Pri tem uporabljajo tudi mrežo hidravličnih priključkov, ki se namestijo direktno na objekt ali stavbo s pomočjo le teh pa lahko varno in zanesljivo vdihnemo celotno stavbo z tal. Pri takšnem seljenju se uporabljajo tudi najrazličnejša dvigala , hidravlični vozički močni vijaki in močni tovornjaki. Pri dobrih selitvenih servisih imajo najnovejšo tehnologijo, ki pa ne poškoduje in varno prestavi želeno stavbo.

Stavbe, ki so jih v celoti premaknili:

Veliko je stavb, ki jih v celoti prestavijo imajo večinoma zgodovinski ali kulturni pomen. S selitvenim servisom želijo ohraniti zgodovinski pomen in zaščititi kulturne znamenitosti pred zunanjimi vplivi. Celotno se preselili tudi nekaj svetovno znanih stavb kot je Londonski spomenik Marble Arch , ki pa je bil prvotno vhod v Buchingamske palače. Kasneje po širitvi palače se je spomenik prestavil v bližnji Hyde Park. Kot zelo zanimivo pa je da je prvi predsednik Turčije  Mustafa Kemal Atatürk premaknil svojo počitniško hiško za 4 metre saj je želel ohranit le eno drevo. Leta 1950 je telefonska kampanja Mehike premaknila svojo poslopje za 11,8 m brez prekinitve obratovanja. Selitev te stavbe je vodil Jorge Matute Remus in selitev je trajala samo 5 dni. 3200-letni Kip Ramzesa II v Kairu je bil leta 2006 premaknjen z trga na novo muzejsko mesto. Najtežja preseljena stvar pa je tehtala 7.000 ton,ki so jo premaknili več sto metrov, ki pa je bila Cudecom stavba v Kolumbiji.