Postajališča za avtodome lahko privabijo veliko domačih in tujih turistov

postajalisce-avtodomKer je v slovenskem območju veliko primernih prostorov za kampiranje, je bila junija 2014 predstavljena pobuda za standardizirana in urejena postajališča za avtodome. Ta je doživela velik uspeh, saj je Slovenija na ta način postala bolj zanimiva tudi tujim turistom, ki potujejo z avtodomi. O njej se je veliko govorilo v medijih, ideja je bila predstavljena na nemškem sejmu. Do zdaj je v projektu vključenih več kot 50 slovenskih občin.

Slovenska postajališča za avtodome so privlačna ponudba tako za tujce, ki si lahko v relativno kratkem času ogledajo vse znamenitosti naše dežele, kot tudi za Slovence, ki za čudovit oddih sploh ne rabijo odpotovati daleč v tujino.

Projekt je še vedno v pogonu, saj poskušajo v občinah, ki imajo primeren prostor za postajališča za avtodome, te čim bolj urediti. Občine se na ta način med seboj povezujejo, prav tako pa ne gre zanemariti dejstva, da se na ta način da veliko narediti na promociji lokalnih skupnosti (prehrana, kulturne, etnološke in naravne znamenitosti). Pri nas pa je tudi ogromno možnosti za razne športne aktivnosti.

Postajališča za avtodome so urejeni prostori, ki so namenjeni krajšemu počitku in potovanju z avtodomi. Pogoje in red kampiranja lahko določajo občine same. V tem območju naj ne bi bilo dodatne gostinske ponudbe, saj je prostor namenjen krajšim postankom. Kljub temu pa ni določeno, koliko časa se avtodom lahko na postajališču zadržuje. Zagotovljeni morajo biti osnovni higienski in prostorski standardi.

Pravilnik določa, da morajo postajališča za avtodome imeti: sprejemni prostor ali avtomatizirano vstopno zapornico, hišni red na vidnem mestu, primerno urejene in označene prostore za namestitev vozil, možnost oskrbe z elektriko in tekočo vodo, zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov ter prostor za odstranjevanje vsebine kemičnih stranišč in fekalne vode.