Pasti spletne trgovine

pasti-spletne-trgovineOd doma lahko dostopamo do spletnih trgovin in imamo možnost nakupa vrhunskih blagovnih znamk, ki prodajajo vse za vaš dom – od pohištva, notranje opreme, kopeli, pisarniškega materiala. Da lahko nakupujemo iz naslonjača v našem domu, je luksuz. Ampak vseeno moramo biti previdni, da sprejemamo pametne odločitve. Pameten kupec bo zagotovo izkoristil filtre v e-trgovini, primerjal bo cene in ocene izdelkov in številne druge možnosti, ki jih ponujajo spletne trgovine. Ne bo pa pozabil niti na svoje finančne zmožnosti in možnost spletnih prevar.

VARNOST V SPLETNI TRGOVINI

Ampak veliko spletnih trgovin še vedno ni 100% varnih. Medtem ko lastniki spletnih trgovin sprejemajo veliko ukrepov, ki zagotavljajo varnost stranke. Še vedno pa se lahko pojavi veliko pop-up oken ali povezav s škodljivo vsebino. Poskrbite, da je računalnik, iz katerega nakupujete primerno zaščiten. Zaščitite ga lahko predvsem s proti-virusno zaščito ter urejenimi varnostnimi nastavitvami in požarnim zidom. Hkrati pa ne pozabite vso programsko opremo redno posodabljati.

POVEZAVE V SPLETNI TRGOVINI

Nikoli ni pametno, da do spletnih trgovin ali izdelkov dostopamo preko zunanjih povezav iz drugih spletnih strani, saj so lahko večkrat okužene ali škodljive. Najbolje je, da URL naslov vpišemo iz nule in šele nato obiščemo spletno trgovino. Tudi kliki na povezave v elektronskih sporočilih so lahko vprašljivi, sploh od neznanih pošiljateljev. Najbolje, da se držite poznanih blagovnih znamk, oglasnih sporočil in URL povezav v e-trgovinah, ki imajo določen ugled ter zaupanje z vaše strani. Tako boste vedeli katere in kakšne stvari kupujete (Spletne trgovine Multimedija.net).

Pred nakupom je najbolje, da večkrat pregledate vašo nakupovalno košarico in se prepričate, da res kupujete prave izdelke za pravo ceno. V redu se je tudi pozanimati kakšno podporo strankam nudi spletna trgovina v kateri nakupujete.

E-TRGOVINA

Prav tako bodite pazljivi pri določenih e-trgovinah, predvsem indijskih, ki ponujajo na pogled enake in zelo dobre stvari priznanih blagovnih znamk, a so v resnici ponaredek. Ne samo, da s tem spoštujete določeno blagovno znamko, tudi prepričani ste lahko, da bo izdelek, ki ste ga naročili, takšen kot mora biti.

Če že kupujete stvari na računalniku, ki je priklopljen v javno omrežje, raje uporabite možnost plačila po povzetju, saj je na nezavarovanih omrežjih možnost zlorabe vaših osebnih podatkov toliko večja.

Tudi ko nakupujete preko spleta doma, je priporočljivo, da pogosto zamenjate vaše geslo za dostop do spletne trgovine. Za geslo izbirajte besede, ki ne vsebujejo nič osebnih podatkov, če že ne najdete pametnih besed uporabite naključne in si vodite evidenco gesel.

Prav tako bodite pazljivi če nakupujete iz računalnika, ki ga uporabljajo tudi otroci. Ti lahko prenesejo veliko škodljive programske opreme ali kliknejo na povezave, ki vaš računalnik še bolj izpostavijo spletnim vdorom hekerjev. Če že nakupujete poskrbite, da otroci uporabljajo drug računalnik.