Očala ali kontaktne leče?

Preden se odločite za kontaktne leče, se posvetujte z zdravnikom

kontakt-lensesZdravnik vam bo ob odločitvi za kontaktne leče razložil, kakšne potrebujete oziroma katere so primerne za vas. Nošenje napačnih kontaktnih leč lahko še bolj vpliva na poslabšanje vida, zato je bistveno, da kupite takšne, ki vam ustrezajo.
Leče delimo na tipe glede na to, kako dolga je njihova življenjska doba. Nekatere so uporabne zgolj en dan, druge dva tedna, nekaj mesecev, ali pa tudi celo leto. Odločitev glede materiala in zasnove, ki se nanaša na posamezne tipe, je odvisna od stanja vašega vida ter oči, pa tudi od vašega življenjskega stila. Dnevne kontaktne leče je prav tako nujno vsak večer odstraniti pred spanjem, medtem ko lahko leče z daljšim trajanjem neprekinjeno nosite tudi do meseca dni, saj prepuščajo zrak – kljub temu pa je bolje, da jih odstranite večkrat, saj obstaja tako manjša možnost, da bi se na njih nabrale beljakovine in bakterije.
Kontaktne leče lahko pri nas kupite tudi brez recepta. Pregled pri zdravniku oftalmologu in njegovo mnenje se kljub temu priporoča, saj so kontaktne leče nenazadnje medicinski pripomoček, ki je namenjen enemu najbolj pomembnih človeških organov.

Na kontaktne leče se je potrebno privaditi

Tako kot se je potrebno privaditi na očala, se je potrebno tudi na leče. Na mehke kontaktne leče se običlajno privadimo v nekaj dneh, na trde pa v dveh ali treh tednih, saj potrebuje oko več časa za prilagoditev. Kontaktne leče se je potrebno naučiti vstaviti in odstraniti, predvsem pa je potrebno upoštevati navodila za njihovo vzdrževanje. S pravilnim ravnanjem ne poskrbimo zgolj za to, da so leče dolgo uporabne, temveč predvsem skrbimo za svoje oči in preprečujemo težave in zaplete. Pri mehkih lečah za enkratno uporabo ni prav nobenega dela, saj jih vsak večer enostavno zavržemo, druge pa je potrebno vstaviti v posodico s tekočino za kontaktne leče – torej tudi v tem primeru ni skoraj nobenega dela.

Težave z vidom se pri večini populacije pojavijo v zrelih letih, marsikdo pa se z očali sooči že v mladosti. Nekoč so bila očala med otroci razlog za zbadanje, še zlasti takrat, ko je moral ta nositi očala z debelimi lečami, danes pa na srečo ni več tako. Mladi se pogosto odločajo za očala brez dioptrije kot za modni dodatek. Kljub temu si včasih želimo, da ne bi bila potrebna, saj vplivajo na naš videz, pogosto pa so tudi nepraktična, na primer pri športnih aktivnostih. Bi tudi vi radi zamenjali očala za kontaktne leče in imate o tem kup vprašanj?