Kako mi lahko prehranska dopolnila koristijo

prehranska-dopolnila-6

Prehranska dopolnila so bodisi namenjena za zagotavljanje določenih hranil, da bi povečali količino njihove porabe ali zagotovili kemikalije, ki niso hranljive, vendar za katere trdijo, da imajo biološko koristen učinek.Prehranksi dodatki, kot so na splošno razumljeni, vključujejo vitamine, minerale, vlakna, maščobne kisline ali aminokisline, med drugimi snovmi. Organi ZDA opredeljujejo prehranska dopolnila kot hrano, drugod pa se lahko uvrščajo med zdravila in druge izdelke.

Na voljo je več kot 50.000 prehranskih dopolnil. Več kot polovica odrasle populacije v ZDA (53% – 55%) uporablja prehranske dodatke, pri čemer so najpogostejši multivitamini.

Ti izdelki niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju kakršne koli bolezni, v nekaterih okoliščinah pa so nevarni, so sporočili z ameriškega nacionalnega instituta za zdravje. Za tiste, ki ne uživajo uravnotežene prehrane, agencija pravi, da nekateri prehranski dodatki laho imajo pozitivno vrednost. Izjema je vitamin D, ki se zaradi slabe sončne svetlobe priporoča v nordijskih državah.

Vitamin je organska spojina, ki jo zahteva organizem kot bistveno hranilo v omejenih količinah. Organsko kemično spojino (ali s tem povezano množico spojin),ki se imenuje vitamin, ga ni mogoče sintetizirati v zadostnih količinah v organizmu in ga je zato treba pridobiti iz prehrane.

Tako je izraz prehransko dopolnilo pogojen z okoliščinami kot z določenim organizmom. Dietni elementi, ki se običajno imenujejo “dietetični minerali” ali “minerali”, so kemični elementi, ki jih zahtevajo živi organizmi, razen štirih elementov ogljika, vodika, dušika in kisika, ki so prisotni v skupnih organskih molekulah. Aminokisline lahko razdelimo v tri kategorije: esencialne aminokisline, ne-esencialne aminokisline in pogojne aminokisline. Bistvenih aminokislin ne more telo samo sintetizirati in jih je treba pridobiti s hrano ali prehranskim dopolnilom. Ne-esencialne aminokisline telo izdeluje iz esencialnih aminokislin ali v normalnem razkroju beljakovin. Pogojne aminokisline ponavadi niso bistvene, razen v času bolezni, stresa ali za nekoga, ki se spoprijema z vse življenjskim zdravstvenim stanjem.

Industrija

Leta 2013 je bil svetovni trg vitaminov, mineralov in prehranskih in zeliščnih dodatkov (VMHS) ocenjen na 82 milijard ameriških dolarjev, od tega približno 28 odstotkov v ZDA, kjer se je prodaja med letoma 2007 in 2012 povečala za približno 6 milijard ameriških  dolarjev. Sektor vitaminov in prehranskih dopolnil v ZDA se je leta 2015 povečal za 4% in dosegel 27,2 milijarde ameriških dolarjev. Ameriški trg je bil zelo konkurenčen leta 2015, saj nobeno podjetje ni imelo več kot 5% odstotnega deleža vrednosti prodaje.
Po podatkih profesorja za varno hrano Helsinki Marine Heinonen je več kot 90% zdravstvenih trditev o prehranskih dopolnilih napačno. Poleg tega je ugotovljeno, da so navedene sestavine drugačne od vsebine. Na primer, potrošniška poročila so poročala o nevarnih koncentracijah arzena, kadmija, svinca in živega srebra v več testiranih proteinskih beljakovinah. Tudi CBC je ugotovil, da beljakovinski nastavek (dodatek aminokislinskega polnila za manipulacijo z analizo) ni bil običajen, vendar so številne vpletene družbe izpodbijale svoje trditve. Nekateri izdelki dajejo izredne trditve in vsebujejo aktivne sestavine, ki morda niso bile dokazano učinkovite.

Med splošne razloge za škodljive učinke prehranskih dopolnil spada:

  1. a) absorpcija v kratkem času
  2. b) kakovost in kontaminacija

c)hkrati krepi tako pozitivne kot negativne učinke

Število primerov poškodb jeter zaradi nekaterih vrst

prehranskih dopolnil se je v desetletju potrojilo. Večina izdelkov, ki povzročajo ta učinek, so dodatki pri bodybuildingu. Nekatere od žrtev so zahtevale presaditev jeter, nekatere pa so umrle. Tretjina vključenih dodatkov vsebuje neobdelane steroide. Od blage do hude toksičnosti je prišlo večkrat zaradi prehranskih dopolnil, tudi če so bile aktivne sestavine nujna hranila, kot so vitamini, minerali ali aminokisline. To pa je posledica prevrnitve izdelka, pretirane uporabe s strani potrošnika ali uporabe oseb, za katere obstaja tveganje za nastanek neželenih učinkov. Poleg tega številni dodatki vsebujejo psihoaktivne droge, bodisi naravnega ali sintetičnega izvora.

BMC Medicine je leta 2013 objavila raziskavo o zeliščnih dodatkih. Večina preučevanih prehranskih dodatkov je bila slabše kakovosti, ena tretjina ni vsebovala navedene aktivne sestavine, ena tretjina pa vsebuje snovi, ki niso bile navedene v seznamu. V preiskavi, ki jo je urad za novorojenčke v New Yorku poročal leta 2015, je v letu 2015 analizirala 78 steklenic zeliščnih dodatkov iz trgovin Walmart, Target, Walgreens in GNC v New Yorku z uporabo kodiranja DNA, metodo za odkrivanje goljufij v morski industriji. Le okoli 20% je vsebovala sestavino na etiketi. Nekatere dopolnitve so bile kontaminirane z iztrebki in urinom glodalcem. Le 0,3% od 55 000 ameriških tržnih prehranskih dopolnil so preučevali glede njihovih skupnih neželenih učinkov.
Javno zdravje

Delo znanstvenikov v začetku 20. stoletja o prepoznavanju posameznih hranilnih snovi v hrani in razvoju načinov njihovega izdelovanja je povečalo upanje, da bi bilo mogoče doseči optimalno zdravje in preprečiti bolezni, tako da jih dodamo živilom in s tem ljudem dodajamo prehranske dopolnitve; medtem ko so bili pri preprečevanju pomanjkanja vitamina in preprečevanju napak, kot so nevralne okvare z dodatkom in utrjevanjem živil z folno kislino, nobenih ciljnih dopolnil ali strategij utrjevanja za preprečevanje večjih bolezni, kot so rak ali bolezni srca in ožilja, dokazalo da so uspešna.