Kako delujejo beljakovine?

prehrana-bejakovineBeljakovine so bistvene hranilne snovi za človeško telo. So eden od gradnikov tkiva, in lahko služijo tudi kot vir goriva telesu. Kot gorivo, beljakovine vsebujejo 4 kcal na gram, tako kot ogljikovi hidrati in za razliko od maščob, ki vsebujejo 9 kcal na gram. Najbolj pomemben vidik in značilnost beljakovin iz prehranskega vidika je njegova sestava aminokislin. Beljakovine so polimerne verige iz aminokislin, ki so povezane s peptidnimi vezmi. Med človeško prebavo, se beljakovine razgradijo v želodcu v manjše polipeptidne verige prek kisline. To je bistvenega pomena za sintezo esencialnih aminokislin, ki jih ni mogoče sintetizirati v telesu in jih je treba zaužiti.

Obstaja devet esencialnih aminokislin, ki jih človek pridobi s prehrano, če bi preprečili vnos teh beljakovin bi postali energetsko podhranjeni. To so fenilalanin, valin, treonin, triptofan, metionin, levcin, izolevcin, lizin, in histidin. Obstaja pet neobeznih aminokislin, katere so ljudje sposobni sintetizirati v telesu. To je pet alanin, asparginska kislina, asparagin, glutaminska kislina in serin. Obstaja šest pogojno esencialnih aminokislin, katerih sintezo je mogoče omejiti pod posebnimi patofiziološkimi pogoji, kot pri nedonošenčkih in dojenčkih ali posameznikih v hudi katabolni stiski. Ti so arginin, cistein, glicin, glutamin, prolin in tirozin. Ljudje potrebujejo esencialne aminokisline v določenih razmerjih. Nekateri viri beljakovin vsebujejo aminokisline v bolj ali manj “popolnem” smislu. To je povzročilo različne razvrstitve sistemov za vire beljakovin.


Živalski viri beljakovin so:

  • meso
  • mlečni izdelki
  • ribe
  • jajca

Veganski viri beljakovin vključujejo:

  • cela zrna
  • stročnice
  • stročnice
  • sojo
  • oreščke

Vegetarijanci in vegani lahko dobijo dovolj esencialnih aminokislin, kadar jedo različne rastlinske beljakovine. Splošno prepričanje je, da bi morali športniki zaužiti vnos višji od normalno zaužitega vnosa beljakovin za ohranjanje optimalne telesne zmogljivosti. Beljakovina je hranilo, ki je človeškovem telesu za rast in vzdrževanje potrebna. Poleg vode, so beljakovine najpogostejša vrsta molekul v telesu.

Beljakovine najdemo v vseh celicah telesa in je glavna strukturna komponenta vseh celic v telesu, še posebej mišic. To vključuje tudi telesne organe, kožo in lase.

Beljakovine se uporabljajo tudi v membranah, kot glikoproteini ki se razčlenijo na aminokisline. Poleg tega so potrebne beljakovine za tvorbo krvnih celic. Uporabijo se kot kot predhodniki za nukleinske kisline, CO-encime, hormone, imunski odziv, celična popravila in druge molekule, ki so bistvene za življenje. Beljakovine ali proteini  so verjeli, da se povečajo učinkovitost v smislu atletike. Aminokisline, gradniki beljakovin, se uporabljajo za izgradnjo mišičnega tkiva in popravilo poškodovanih tkiv. Beljakovina se uporablja le kot anaerobno gorivo, ko so ogljikovi hidrati nizki, ali kot aerobno gorivo, ko so nizki tudi lipidni viri.

 

Kakovostne beljakovine

Najbolj pomemben vidik in značilnost beljakovin/proteinov iz prehranskega vidika je njegova sestava aminokislina. Obstaja več sistemov, katerih stopnja beljakovin se določa po njihovi uporabnosti za organizem na podlagi njihovega relativnega deleža aminokislin in v nekaterih sistemih, prebavljivost beljakovinskih virov. Ti vključujejo biološko vrednost, neto izkoristek beljakovin. Ocena PDCAAS je dokaj nedavna metoda vrednotenja; ki je bila sprejeta z Food and Drug Administration (FDA) in Organizacije za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov / Svetovna zdravstvena organizacija (FAO / WHO) ki je bila sprejeta leta 1993 kot “prednostno” najboljša “” metoda za določitev kakovosti beljakovin.